neděle 3. prosince 2023

Jak fotit mobilem v horších světelných podmínkách?

V předešlých článcích jsme si už řekli, jak na fotografování v různých ročních obdobích. Tentokrát se podíváme na situaci, kterou jistě každý z nás zažil - jak fotit mobilem, když je málo světla. Ať už jste na venkovní párty, večerní procházce nebo třeba sledujete západ slunce, světlo může být pořádnou překážkou pro to, abyste zachytili ten nejdokonalejší moment. Ale nebojte se, i na to jsou triky!

Základní pravidlo při focení za slabého světla je jednoduché: co nejvíce světla. To může znít kontraproduktivně, ale pokud nemáte dostatek přirozeného světla, musíte se porozhlédnout po jiných zdrojích. Může to být třeba pouliční lampa, světlo z okna nebo třeba svíčka. Důležité je, abyste se snažili světlo co nejvíce využít.

Pokud jde o nastavení na vašem mobilu, je třeba vědět, že automatické nastavení nemusí být vždy tou nejlepší volbou. Pokud máte možnost, zkuste si s expozicí pohrát sami. Zkuste zvýšit expozici, ale dávejte pozor, ať se vám fotka nepřeexponuje. 

Dále doporučuji vypnout blesk. Ten sice dokáže prostor osvětlit, ale často vytváří nepřirozené stíny a může způsobit, že fotka bude působit příliš tvrdě. Místo toho se snažte využít dostupné světlo co nejefektivněji. 

A pokud už všechny tyto tipy selžou, nezoufejte. Někdy může být nízké světlo kouzelným nástrojem, který vaší fotografii dodá atmosféru a charakter. Zkuste třeba černobílou fotografii, kde může právě stín a tma hrát hlavní roli. 

V neposlední řadě nezapomeňte na postprodukci. Existuje spousty aplikací, které vám mohou pomoci foto upravit tak, abyste z něj vytěžili co nejvíce. Nejlepší je samozřejmě Adobe Lightroom, ale pokud hledáte jednodušší řešení, může vám vyhovovat třeba Snapseed, VSCO nebo Zoner

Tak a teď už víte, jak na to. Takže příště, až se ocitnete v situaci, kdy budete chtít fotit za slabého světla, nezoufejte. Vyzbrojeni těmito tipy budete připraveni zachytit každý moment, ať už je světla jakkoli málo. Tak co, jdeme na to?

*****

Autorka článku Miluše Lindovská tvoří pod značkou ArtCentrum. Její fotoalba i další výrobky koupíte na www.artcentrum.net.






Žádné komentáře:

Okomentovat