neděle 10. září 2023

Jak udělat dokonalé selfie: tipy a triky pro fotografování sebe sama

Vzpomínáte na dobu, kdy byly selfíčka ještě nějakou novinkou? Kdy jsme se jimi bavili, zatímco jsme seděli na kávě s přáteli a zjišťovali, jaký sklon hlavy je ten pravý, jaký úhel nás nejlépe představuje? Jak dlouho je to, co se selfie stalo běžnou součástí našich životů? A kdy jste naposledy zaujali ten nejlepší úhel a zaznamenali ten dokonalý okamžik? Abyste se nemuseli už nikdy ptát, je tady náš průvodce, jak udělat dokonalé selfie.

Fotografování mobilem je umění, které dnes ovládají všechny generace. Ať už jde o západ slunce, večeři, nebo váš oblíbený outfit, všechno může být předmětem dokonalé fotografie. A co je důležitější než zachytit svůj vlastní obličej v nejlepším světle? Bez ohledu na to, zda jste profesionální fotograf, nebo jen máte rádi fotografování, máme pro vás několik tipů, jak pořídit dokonalé selfie.

Začněme tím nejzákladnějším – světlem. Znáte to odjinud, ale u selfie je to ještě důležitější. Nikdy se nefotografujte pod přímým sluncem, které vám vytvoří tvrdé stíny na obličeji. Pokud chcete využít denního světla, zvolte ranní nebo večerní hodiny, kdy je světlo měkké a kouzelné. Nebo využijte přirozeného světla u okna, které dokáže vytvořit skvělé efekty.

Nyní přejdeme k úhlu. Stovky selfíček jsme již pořídili a stále nám to nedošlo – nejvíce lichotivý úhel je ten, kdy držíte telefon mírně nad úrovní očí. To vám opticky zvětší oči a zmenší obličej. Ale pozor! Není třeba to s tím úhlem přehánět, jinak budete vypadat jako že jste uprostřed špatného hororu.

Dalším důležitým aspektem je kompozice. Myslete na to, co je za vámi a kolem vás. Zkuste najít jednoduché pozadí, které vás nebude odvádět od hlavního objektu, tedy od vás. Nezapomeňte na pravidlo třetin, které pomáhá k lepšímu rozložení prvků ve fotografii.

A konečně, vězte, že dokonalé selfie se nedělá na první pokus. Je to jako s dobrým vínem, chce to čas. Takže udělejte několik snímků a pak si vyberte ten nejlepší.

A co je nejdůležitější? Mějte se rádi takoví, jací jste. Nezáleží na tom, jestli máte rozcuchané vlasy nebo jestli máte na nosu brýle. Dokonalé selfie totiž není o dokonalosti, ale o pravdivosti. O tom, že jste to vy, v nejčistší a nejobnaženější podobě. A to je přece to nejkrásnější, co můžete na fotografii zachytit. 

Fotografování selfíček je jako malování obrazu. Každý štětec, každá barva, každý tah má svůj význam. Takže zvedněte své telefony, nasaďte ten nejkrásnější úsměv a začněte tvořit. Protože vaše selfie, to jste vy. A vy jste dokonalí přesně tak, jací jste.


*****

Autorka článku Miluše Lindovská tvoří pod značkou ArtCentrum. Její fotoalba i další výrobky koupíte na www.artcentrum.net.

Žádné komentáře:

Okomentovat